zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо е важно да приемаме фолиева киселинаЗащо е важно да приемаме фолиева киселина

Фолиевата киселина често е незаслужено подминавана при препоръките за прием на основни за организма витамини.

здраве.bg

Фолиевата киселина е водноразтворим витамин от група В и играе важна роля за телесните функции както при децата, така и при възрастните. Тя е необходима за жизненоважни химични реакции, които стимулират формирането на новите клетки в тъканите и органите на тялото и за формирането на нови червени кръвни телца от костния мозък. Фолиевата киселина е ключова и за здравето на нервната система и за метаболизирането на протеините, които приемаме с храната.

Човешкият организъм не може да произвежда фолиева киселина, затова трябва да я приемаме в достатъчни количества чрез храната.

Хранителни източници на фолиева киселина

Важно е да се уверим, че приемаме достатъчно фолиева киселина независимо от възрастта ни. Това е особено важен фактор за бременните и кърмещите жени, тъй като недостигът на този витамин може да се отрази негативно и на майката, и на бебето. За да сме сигурни, че си набавяме достатъчно фолиева киселина, е препоръчително редовно да консумираме следните продукти:

• Зелени листни зеленчуци

Добре е да включим в диетата си спанак, зеле, броколи, и марули. Грахът и бобовите култури също са добър източник на фолиева киселина.

• Портокалов сок

Пресните портокали и портокалов сок също са добър избор. Една чаша портокалов сок може да ни осигури от 60 до 100 мкг фолиева киселина. Други богати източници сред плодовете са пъпешите.

• Обогатени зърнени закуски и хляб

Повечето от комерсиално произвежданите зърнени закуски и хлябове съдържат добавена фолиева киселина. На порция те могат да ни доставят от 100 до 400 мкг. За да сме сигурни, че си купуваме правилните продукти, трябва внимателно да четем съдържанието на етикетите.

• Паста

Много видове паста са обогатени с фолиева киселина. Само половин купичка от италианското ястие могат да ни осигурят до 90 мкг от важното за организма вещество.

• Бобови култури, семена и ядки

Бобовите култури са богат източник на фолиева киселина със 180 мкг на купичка. Повечето семена и ядки също са...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    9 месеца    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.