zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храним ли се достатъчно и наистина балансирано



Храним ли се достатъчно и наистина балансирано

Добре балансираната диета трябва да включва достатъчно калории и то от всички основни групи храни.

Има поне десет признака, по които да определим дали диетата ни е полезна за здравето.

здраве.bg

... и зеленчуци ще ни помогне да понижим риска си от макулна дегенерация, която е основната причина за ослепяването с напредването на възрастта.

3. Какво е положението с теглото ни

Ако сме в рамките на няколко килограма над препоръчителното тегло, изчислено на базата на килограмите и ръста ни, това значи, че ежедневно приемаме достатъчно калории, за да се чувства организмът ни добре. Когато се опитваме да отслабнем обаче, най-често не приемаме достатъчно калории. Тялото ни, от друга страна, се нуждае от тях, за да функционира правилно. Т.е. недостигът на калории може да има вредно влияние върху здравето ни.

Ако се опитваме да отслабнем, не трябва да правим компромис с приема на достатъчно калории от всички гореспоменати хранителни групи, както и с това да пием достатъчно вода. Дори само всекидневната 30-минутна разходка може да ни помогне да свалим до 15 кг за година.

4. Какви са нивата на холестерола ни

Нивата на отделните съставки на холестерола в кръвта могат да са добър показател дали ядем твърде много нездравословни мазнини в сравнение с полезните. Т.нар. лош (LDL) холестерол причинява натрупването на мастни плаки по стените на кръвоносните съдове. Това първоначално води до повишено кръвно налягане - защото сърцето трябва да работи по-усърдно, за да изпомпва кръвта през тези съдове. Евентуално тези натрупвания могат да запушат потока на кръвта и така да причинят сърдечна недостатъчност или удар.

За да понижим нивата на лошия холестерол в кръвта си, е добре да консумираме дива сьомга, ленено семе и ленено масло, авокадо, продукти с високо съдържание на фибри, натурален шоколад и зехтин. Препоръчително е да избягваме наситените мазнини и преработените храни. Всяка година трябва да проверяваме нивата си на холестерол в кръвта със съответните изследвания.

5. Какви са показателите на кръвното ни

Кръвното налягане също може да ни каже дали получаваме необходимите хранителни вещества от диетата си. Високото кръвно може да се дължи...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.