zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алкохолът носи някои ползи, но крие и големи рискове



Алкохолът носи някои ползи, но крие и големи рискове

Както почти всичко в живота, консумацията на алкохол също идва със своите плюсове и минуси за здравето ни.

10 август 2012, здраве.bg

... синдром, което причинява нередовен сърдечен ритъм при консумация на алкохол. Част от тях могат да пият малко без да предизвикат състоянието.

Прекомерната консумация на алкохол може да доведе и до напълняване, отбелязва Стейнбаум, а са възможни и негативни ефекти върху бъбреците и черния дроб, особено при хората, които приемат определени медикаменти като статини (за понижаване на холестерола) или дори продавани без рецепта обезболяващи.

Освен това скорошни изследвания са свързали пиенето на алкохол с повишен риск от някои видове рак, астма и алергии. Алкохолът може да е проблем и за хората, приемащи лекарства за понижаване на кръвната захар, защото може да причини спонтанен и непредвиден спад на глюкозата в кръвта до опасно ниски граници.

Рисковете от прекаляването с алкохол

Някои от най-лошите възможни резултати от консумацията на алкохол обаче са злоупотребата и зависимостта, неконтролируемото пиене, пиенето по време на бременност, алкохолното натравяне, мозъчните увреди, повишеното поведение на агресия и насилие и шофирането под влияние на алкохол. Алкохолът повишава рисковете от пътнотранспортен инцидент, насилие срещу другите, непреднамерено самонараняване, разпространение на сексуално предавани заболявания, непланирана бременност, ембрионални алкохолни нарушения и изграждане на зависимост от консумацията на алкохол, изрежда Стейнбаум.

Тя споменава и че алкохолът играе роля в 1/3 от всички автомобилни катастрофи и е фактор при 2/3 от случаите на насилие срещу интимния партньор.

Важно е да сме информирани за ефектите от алкохола върху тялото, най-малкото за да сме наясно кога не е добра идея да пием или да пием, но отговорно. Ползите от консумацията на алкохол в голям брой от случаите са много малки в сравнение с рисковете.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.