zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алкохолът носи някои ползи, но крие и големи рискове



Алкохолът носи някои ползи, но крие и големи рискове

Както почти всичко в живота, консумацията на алкохол също идва със своите плюсове и минуси за здравето ни.

10 август 2012, здраве.bg

Много нови изследвания подчертават потенциалните полезни ефекти от пиенето на вино и други алкохолни напитки върху сърцето и други части от тялото. Но рисковете за здравето също съществуват, както и добре известните и потенциално животозастрашаващи ефекти от алкохола, включително шофирането в нетрезво състояние и алкохолната зависимост.

Ползите от алкохола

Консумацията на алкохол в умерени количества е свързана с някои ползи за здравето. Според изследванията пиенето на алкохол, в частност на вино, може да понижи риска от сърдечни заболявания, удар, формиране на камъни в жлъчния мехур, тип 2 диабет и деменция. Също така може да стимулира леко метаболизма.

Алкохолът, най-вече червеното вино, съдържа ресвератрол, антиоксиданти, биофлавоноиди и полифеноли, и всички тези чудесни неща, които отпушват артериите и ограничават възпаленията, обяснява д-р Сюзан Стейнбаум, говорител на Американската сърдечна асоциация. Алкохолът наистина може да бъде част от ежедневната ни диета за по-здраво сърце, ако пием отговорно. „Отговорно” обаче може и да означава по-малко, отколкото си мислим, че е благоразумно, отбелязва друг експерт.

Умерената консумация на алкохол за жените се равнява на 1 питие на ден, а за мъжете – 2 питиета на ден. Едно питие се равнява на 150 мл вино, 500 мл бира или 50 мл концентрат.

Експертите обаче са единодушни, че нито една от ползите от алкохола не е достатъчно основателна причина да започнем да пием, ако вече не го правим. Вместо това можем да минем на по-здравословна и полезна за сърцето диета – като средиземноморската. Не трябва да пием задължително алкохол, за да предпазим сърдечносъдовото си здраве.

Вредите от алкохола

Макар че малко количество алкохол може да бъде от полза за сърцето, по-голямото количество не е по-полезно, напротив, подчертава Стейнбаум. Алкохолът може да покачи нивото на триглицеридите в кръвта и да повиши кръвното налягане.

Някои хора пък са податливи на състояние, наречено празничен сърдечен...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.