zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да пазим кожата си от лятното слънце – на какво не бива да вярвамеКак да пазим кожата си от лятното слънце – на какво не бива да вярваме

Силното слънце е опасно дори когато сме на сянка.

Слънцезащитният крем е задължителен през лятото – дори да не се показваме на слънце.

30 юли 2012, здраве.bg

Лятото е в разгара си и дори да не планираме седмица или две на море или планина, е важно да знаем как да защитаваме добре кожата си от слънцето. Нанасянето на слънцезащитен крем трябва да е част от всекидневието ни – това почти всеки знае.

Но въпреки че темата за слънцезащитата присъства постоянно във всички медии, съществуват и доста погрешни схващания за това какво и как да използваме. Кои са най-често срещаните грешки, които можем да допуснем поради незнание или погрешна информация:

Колкото по-висок е слънцезащитният фактор (SPF), толкова по-добре

Слънцезащитният фактор SPF е мярка за защитата само срещу ултравиолетовите В лъчи, но не е показател за степента на предпазване срещу UVA лъчите. Това е съотношение между това колко дълго ще отнеме на кожата да изгори с правилно нанесен слънцезащитен крем и това колко време ще й отнеме да почервенее без защитата.

Затова, ако без нанесен слънцезащитен крем са ни нужни само 10 минути, за да изгорим, продуктът с SPF 30 ще ни предпази за 300 минути, ако е нанесен правилно. В някакъв момент това се превръща в безсмислена игра на цифри.

Освен това може би несъзнателно се излагаме на увреждащите UVA лъчи от слънцето през този период, когато мислим, че сме предпазени. Дерматолозите препоръчват да нанасяме слънцезащитния крем отново на всеки два часа без значение какъв е SPF факторът.

„Широкоспектърен” слънцезащитен крем

И ултравиолетовите А, и ултравиолетовите В лъчи достигат земята и могат да причинят рак на кожата и преждевременното й стареене. До скоро в световен план нямаше изисквания за дефиницията на „широкоспектърните” слънцезащитни кремове и производителите не бяха задължени да тестват продуктите си за защита срещу UVA лъчите.

Това значи, че на слънцезащитните кремове спокойно е можело да пише „широкоспектърен”, независимо дали предпазва от всички видове лъчи, от някои от тях или от никои. Новите изисквания обаче нареждат, че „широкоспектърните” слънцезащитни кремове трябва доказано...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.