zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чесъна: любов със странен, но полезен за здравето, аромат



Чесъна: любов със странен, но полезен за здравето, аромат

Чесънът с неговата активна съставка алицин е един от най-старите зеленчуци, използвани в медицината заради лечебните си свойства.

17 юли 2012, здраве.bg

... , че чесънът може да понижи кръвното налягане като ограничи количеството на лошия холестерол в кръвта. Именно този холестерол причинява натрупването на мастни плаки по стените на артериите и сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта през стеснените кръвоносни съдове. Това логично води до високо кръвно налягане и последващи сърдечни заболявания.

Натрупаните мастни плаки могат да се отлепят и да преминат в кръвта, което може да причини инфаркт или мозъчен удар.

Смята се, че чесънът понижава и нивото на добрия холестерол в кръвта, който помага за предпазването и подсилването на артериите. Затова с неговото количество трябва да се внимава, но като цяло, в умерено количество, чесънът предпазва от атеросклероза.

Мощен антиоксидант

Антиоксидантите помагат да пречистим тялото си от свободните радикали, които причиняват оксидация на тъканите – процес водещ до възпаление. Възпалените тъкани могат да са началото на сериозни болестотворни процеси. Установено, че храните, богати на антиоксиданти, могат да ни помогнат да се предпазим от рак. Ранни тестове показват, че чесънът е ефективен при предпазването от рак на стомаха и дебелото черво.

Противогъбични свойства

Чесновото масло може да се нанася местно върху зоните по кожата с различни гъбични инфекции. Сярата в него помага за надвиването на гъбичните спори. Не само месното нанасяне, но и консумацията на чесън помагат за по-бързото справяне с проблема.

Вагинални инфекции

Когато консумираме чесън, той ни помага да се предпазим от вагинални инфекции. Чесънът има доказано силни антибактериални, противовирусни и противогъбични свойства. Способността да се преборва с инфекции се дължи на съставката алицин, която има подобен на антибиотик ефект.

Предпазва от мозъчен удар

Чесънът има свойството да изтънява кръвта, а това предпазва от формирането на кръвни съсиреци, които по принцип са рисков фактор за удар. Той има способността и да разрушава натрупалите се съсиреци...

 
 
Още по темите:
aлтернативи    превенция    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.