zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамини и антивитамини: двойници и съперници



Витамини и антивитамини: двойници и съперници

Всеки е чувал за витамините – без съмнение! Но колко от вас поне знаят, че съществуват антивитамини?.

18 юни 2012, здраве.bg

... (както и да се избягват храни, в които са използвани сурови яйца).

• Ако типичният ни начин на хранене представлява диета с много ориз, фасул, соя, орехи, гъби, краве мляко, говеждо месо, недостигът на витамин В3 (ниацин) е по-силно вероятен. Всички изброени храни съдържат значително количество от неговия антипод – аминокиселината левцин (впрочем той вече намира приложение при лечение на някои чернодробни заболявания, анемии, както и при значителни физически натоварвания – познат на доста фитнес-маниаци).


Витамин А, макар и мастноразтворим, трудно се усвоява от маргарина и мазнината, използвана за готвене. Затова, при готвенето на риба, печено месо, яйца и други храни, богати на витамин А, е добре да се използва минимално количество допълнителна мазнина – най-добре зехтин (но може и сметана).



Няколко любопитни факта за витамините и антивитамините

• Във всеки хранителен продукт се съдържат както витамини, така и антивитамини. И това е добре: витамините осигуряват процесите на обмяна, а антивитамините ги регулират. Поне така е заложено в гените ни. Това е обяснението защо хипервитаминозата (т.е. прекомерно високото съдържание на витамини в организма) е много рядко (но и може да е много опасно!) явление, което най-често е причинено е неправилно приемане на някои лекарства. Правилно използвани, антивитамините могат да се окажат основа за разработването на много нови и високо ефективни медикаменти.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.