zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамини и антивитамини: двойници и съперници



Витамини и антивитамини: двойници и съперници

Всеки е чувал за витамините – без съмнение! Но колко от вас поне знаят, че съществуват антивитамини?.

18 юни 2012, здраве.bg

Антивитамини! Тези вещества могат да сведат до нула действието на витамините и да доведат до авитаминоза. А едновременно с това могат да бъдат и активно средство за лечение на много болести. Да, това са антивитамините!

Една вероятно позната ситуация. Режем ябълката на две, изяждаме едната половинка, а другата оставяме за вечерта. А дотогава тя изглежда съвсем различно – омекнала и най-важното – потъмняла. „Голяма работа!” си казваме. И всъщност сме прави. Но буквално! Разликата наистина е голяма: изяждайки първата половина, сме се възползвали от витамин С (аскорбинова киселина), което се съдържа в нея. Но във втората – всъщност там не е останало никакво витамин С. Защото под действието на светлината в ябълката се е образувала аскорбиназа – вещество, сходно по химична структура на аскорбиновата киселина, но притежаващо напълно противоположно действие. На практика то се е образувало на основата на витамин С (т.е. разрушило го е) чрез окисляване.

Двете страни на един и същ медал

Аскорбиновата киселина и аскорбиназата са може би най-нагледния пример за съществуването на витамини и антивитамини, т.е. на вещества със силно сходна химична структура, но с абсолютно противоположни свойства.

В организма витамините се превръщат в коферменти и встъпват във взаимодействия със специфични белтъци. По този начин те участват в управлението на различни биохимични процеси. При това тази им роля е предварително зададена – витаминът може да реагира само със съответния белтък. Последният от своя страна има строго определена функция и не допуска никакви замени в изходните вещества.

Антивитамините също се превръщат в коферменти, но лъжливи. Специфичните белтъчини не забелязват подмяната и се опитват да изградят очакваното крайно вещество от реакцията. Но това вече е невъзможно. Така действието на витамините може частично или дори напълно да се блокира. Съответно тяхната биологична активност се снижава или достига нула. А това, казано с прости думи, означава спиране на...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    любопитно    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.