zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамини и антивитамини: двойници и съперници



Витамини и антивитамини: двойници и съперници

Всеки е чувал за витамините – без съмнение! Но колко от вас поне знаят, че съществуват антивитамини?.

18 юни 2012, здраве.bg

... обмяната на веществата.

Днес, благодарение на много изследвания, вече е известно, че антивитамините не просто затрдняват биохимичните процеси в организма. В някои случаи те променят химичния състав на витамините и тогава лъжливият фермент започва да изпълнява своя собствена биохимична роля. На пръв поглед това изглежда да крие рискове за здравето ни. И това се доказва от редица проучвания. Но, в процеса на опити, се е оказало, че освен вредите, подобни процеси могат да имат и положителен ефект – разбира се, само при определени ситуации.

Минусите – в плюсове!

Антивитамините са били открити случайно – докато изследователи са се опитвали да засилят биологичната активност на витамин В9 (по-известен като фолиева киселина), който е сред ключовите за кръвотворенето (или на медицински език – хемопоеза). При някои опити се оказало, че витамин В9 губи обичайните си свойства, но за сметка на това придобива нови – и чрез тях почва да се бори с раковите клетки.

По подобен начин, случайно е бил открит и дикумаринът – антагонист на витамин К. И двете вещества участват с кръвотворенето, но витамин К спомага за кръвосъсирването, докато дикумарин го затруднява. Днес това негово свойство се използва при лечение на редица заболявания, а за последните няколко десетилетия учените са синтезирали стотици производни на витамините и у много от тях са установени антивитаминни свойства. Например така, чрез незначителна наглед промяна в химическата структура на пантотеновата киселина (витамин В5), е получен неговия антивитамин-вариант, който има успокояващо действие (т.е. обратно на самия витамин).

Експериментите са показали, че соята и много от бобовите растения съдържат белтъци, които разрушават витамин D, калция и фосфора, т.е. създават предпоставки за рахит. Но при загряване, действието на антивитамините се неутрализира. Въпрос на време е и този факт да намери своето медицинско приложение.

Конфликтът витамини-антивитамини

Вече е известно, че всички витамини...

 
 
Още по темите:
хранене и диети    любопитно    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.