zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лайка: ползи за здравето и приложения



Лайка: ползи за здравето и приложения

Лайката дължи лечебните си свойства на съдържащите се в цветовете й масла и флавоноиди.

Лайката (или Matricaria recutita) е може би най-популярната и използвана билка в народната ни медицина.

здраве.bg

Изсушените цветчета от лайка са използвани като лекарство от векове - още в древните Египет, Гърция и Рим. Популярността на лайката нараства особено много през Средновековието, когато хората започват да я използват като лек срещу многобройни оплаквания като астма, колики, висока температура, възпаления, гадене, детски болести, нервни проблеми, кожни заболявания, рак.

Днес в традиционната медицина на нашия континент тя се е превърнала в толкова популярно лекарство, че спокойно може да разглеждаме лайката като европейския еквивалент на женшена от Азия и Северна Америка.

Скорошни и все още продължаващи изследвания са доказали по научен път специфичните противовъзпалителни, антибактериални, антиалергенни и седативни свойства на лайката, като по този начин утвърждават репутацията й. Това внимание явно е допринесло за популярността на билката, защото според статистиката тя присъства под различни форми – таблетки, капсули, ароматно масло или чай - в домашната аптека на хората в над 26 европейски страни.

Лайката (Matricaria recutita) от векове се използва като чай за успокояване и по-лесно заспиване, за лечение на треска и висока температура, настинки, стомашни проблеми и не на последно място - като противовъзпалително средство. Обширно научно проучване, обхванало данни от последните 20 години, потвърждава ефективността на много от традиционните приложения и ползи на билката.

Освен в медицината, лайката се радва на широка употреба като освежаващ чай, а също и като съставка на множество козметични средства. Над 1 милион чаши чай от лайка се пият в света всеки ден, което прави билката може би най-широко консумираната.

Макар че е най-известна в медицинските среди като мускулен релаксант и средство против спазми, лайката притежава и антисептични и противовъзпалителни свойства. Всички нейни ползи се дължат на подобните й на маргаритки цветчета, които съдържат летливи масла (включително...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.