zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Евкалиптовото масло: достъпно и изненадващо полезно



Евкалиптовото масло: достъпно и изненадващо полезно

Маслото от евкалипт става все по-популярно и в козметиката, и във фармацията, и славата му е напълно заслужена.

здраве.bg

Евкалиптовото масло се добива от евкалиптовото дърво, типично само за един континент - Австралия. Местното население там отдавна го използва за лечението на различни здравословни проблеми. Австралийските аборигени са го прилагали векове наред например за сваляне на висока температура.

Самото евкалиптово масло се извлича от листата и клончетата на едноименното дърво, има сладък аромат и действа освежаващо на сетивата. Активният химикал с лечебно действие в евкалипта се нарича цинеол.

Евкалиптовото масло може да се използва за инхалации, за външно приложение – в състава на мехлем, като масажно масло, при производството на паста за зъби, вода за уста, парфюми, ароматизатори за стая, репеленти против насекоми. Напоследък все по-често то се добавя и към смучащи таблетки против кашлица и настинка. Може да се намери като съставка и в много перилни препарати, сапуни, препарати за килими, кучешки шампоани, препарати за почистване на петна.

Евкалиптовото масло притежава антимикробни, антисептични, антибактериални, противовъзпалителни и противогъбични свойства, които са полезни при лечението на много инфекции. Маслото се препоръчва и при лечението на някои определени заболявания и състояния:

Респираторни инфекции

Евкалиптовото масло може да се използва за лечение на симптомите на настинка, грип, бронхит, синузит, астма, възпалено гърло и запушване на носа. За целта просто капваме няколко капки върху носна кърпичка и вдишваме изпаренията на равномерни интервали. Можем също така да разтворим няколко капки в топла вода и да си правим гаргара при възпалено гърло.

При порязвания, рани, изгаряния, язви, обриви и ухапвания от насекоми

В ролята си на мощен антисептик, маслото от евкалипт може да ни предпази от инфекции и да ускори зарастването на различни рани. Също така облекчава сърбежа при ухапване от насекоми до няколко секунди. Нанасяме няколко капки върху засегнатата част от кожата и това води до облекчение. Ако се наложи – повтаряме след...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хигиена    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.