zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Магданозът: витамини и ползи за здравето



Магданозът: витамини и ползи за здравето

фото: wikipedia

Магданозът съдържа много и различни витамини и минерали, а не е просто за украса на храната.

здраве.bg

... вещества и токсините в организма и намалява задържането на вода, което от своя страна води до отслабване.

Високото съдържание на ензими подобрява храносмилането на протеините и мазнините и подпомага абсорбирането на хранителните вещества от тялото.

При жените магданозът помага и при ПМС, регулира менструалния цикъл и облекчава симптомите на менопаузата като раздразнителност, депресия, изсъхване на кожата и косопад.

Магданозът добавя вкус и питателност към храните

За да се храним по-здравословно и да овкусим ястията си, можем да заменим традиционните подправки като сол и захар с магданоз, предлага Сузана Зик, изследовател в университета на Мичиган. Можем да накълцаме магданоз и да го добавим към повечето сандвичи, салати и супи.

Магданозът придава много приятен вкус на яхниите и сосовете, като е най-добре да се прибавя към края на процеса на готвене. Той е и е прекрасна съставка към прясно изцедени зеленчукови сокове.

Лесно достъпен и винаги пресен

Можем да сложим китка магданоз във висока чаша с вода, да го покрием и оставим в хладилника – така ще имаме под ръка дълго време прясна подправка. Изсушеният магданоз няма нищо общо с вкуса на пресния. Можем и да си посадим магданоз през пролетта или лятото във влажна и обогатена почва – или в градината, или в саксия в кухнята – и да го оставим да расте на шарена сянка.

Кога трябва да внимаваме с магданоза

Макар че магданозът се счита като цяло за безопасен, бременните трябва да го избягват, защото в големи количества може да предизвика контракции на матката. Освен ако не сме специалисти в разпознаването на ядливите растения, е задължително да си купуваме магданоз от магазина, а не да го берем в дивата природа, защото прилича на няколко разновидности силно отровен бучиниш, който може да доведе дори до летален изход.

Макар и много рядко може да възникнат алергични реакции от магданоза. Ако сме алергични към моркови, целина или...

 
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.