zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Магданозът: витамини и ползи за здравето



Магданозът: витамини и ползи за здравето

фото: wikipedia

Магданозът съдържа много и различни витамини и минерали, а не е просто за украса на храната.

здраве.bg

... най-вече със стареенето.

Витамин С

В 1 супена лъжица магданоз се съдържат 5,1 мг витамин С (аскорбинова киселина). Водноразтворим, витамин С се освобождава през урината и трябва да бъде приеман често в съответната доза, защото не може да се произвежда и складира от човешкия организъм.

Витамин С е необходим за формирането на колаген, който е нужен за производството на кожни клетки, лигавици, сухожилия и кръвоносни съдове. Освен това е жизнено важен за възстановяването и поддържането на здравето на костите и зъбите.

Витамин С е противовъзпалителен агент и мощен антиоксидант, който отстранява свободните радикали от тялото.

Витамин К

Витамин К е мастноразтворим витамин, нужен за правилното съсирване на кръвта и правилното усвояване на калция от костите. Той се произвежда и в самото тяло от бактериите в червата, но приемът на антибиотици може да доведе до дефицита му.

Витамин К помага за понижаването на риска от костни фрактури, особено при жените след менопаузата, които са изложени на риск от остеопороза. Както всички храни, които съдържат хлорофил, магданозът е богат на витамин К като в една супена лъжица се съдържат 62,3 микрограма.

Магданоз и рак

Магданозът съдържа летливо масло, наречено миристицин, което може да попречи на формирането на тумори в белите дробове, сочат резултатите от изследване, публикувано през октомври 1992 г. в изданието Carcinogenesis. Той съдържа и флаваноидната съставка апигенин, която може да спре растежа на раковите клетки при рак на гърдата, според изследване на университета на Мисури, публикувано в Cancer Prevention Research. Салман Хайдер, ръководител на изследването, уточнява, че апигенина (който се намира също така в целината, ябълките, портокалите и ядките) ограничава цялостния брой туморни клетки.

Подобрява храносмилането и хормоналната активност

В ролята си на естествен диуретик магданозът елиминира излишните вещества...

 
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.