zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

И будилникът може да е виновен за излишните ни килограми



И будилникът може да е виновен за излишните ни килограми

Биологичният ни часовник и онзи, който ни събужда сутрин, рядко са на едно мнение.

здраве.bg

... ни използва енергията, освободена при усвояването на храната.

Тревожните резултати

Изследователят Тил Рьоненберг от университета на Мюнхен и колегите му са обобщили данни от различни проучвания и са събрали информация за над 65 000 души, предимно от централна Европа, относно навиците им за заспиване и събуждане през работните и почивните дни. Резултатите са публикувани наскоро в онлайн изданието Current Biology.

Анализът сочи, че за всеки час сън, от който имаме нужда, но не си набавяме, вероятността да повишим индекса си на телесна маса нараства с 33% (ако този индекс е малко над 25, това се счита за напълняване, а, ако е над 30 –вече говорим за затлъстяване).

Ефектът обаче не е постоянен и еднакъв при всички хора. Недоспиването не обяснява вариациите в теглото на хората с нормален индекс на телесна маса, но се асоциира с повишеното тегло при хората с по-голямо тегло, с наднормено тегло и такива, които страдат от затлъстяване. Тези разминавания обаче не пречат на цялостното заключение, че, колкото по-недоспали сме, толкова по-голям е шансът да напълнеем.

Светът на совите

Изследването показва още, че седмичният недостиг на сън е по-вреден за хората от типа на т.нар. „нощни сови”, които се събуждат по-късно и си лягат по-късно от останалите.

Биологичният ни часовник използва светлината, за да се настрои, но изкуствената светлина в помещенията, в които много от нас прекарват голяма част от деня си е доста по-слаба от естествената светлина навън. В резултат на това вътрешният ни часовник „изостава” и ни кара да си лягаме и да ставаме по-късно.

За решаване на проблема Рьоненберг препоръчва по-гъвкави работни смени – ход, който би направил работещите и по-щастливи и по-продуктивни, и който освен това би намалил и разходите ни да се справим с недоспиването като здравословен проблем.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.