zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

И будилникът може да е виновен за излишните ни килограми



И будилникът може да е виновен за излишните ни килограми

Биологичният ни часовник и онзи, който ни събужда сутрин, рядко са на едно мнение.

здраве.bg

Конфликтът между биологията и будилникът – две срещуположни сили в индустриализирания ни свят е една от причините толкова много хора днес да са с наднормено тегло, сочи ново изследване.

Несъответствието между естественото време за сън и графикът ни за работа или училище водят до недоспиване, тъй като всички ние, които се съобразяваме с графиците на ангажиментите си, не успяваме да получим количеството сън, от което тялото ни има нужда. Данните от различни проучвания сочат, че хората, при които това несъответствие е по-голямо, по-често са с тегло над нормата.

Всеки от нас има свой специфичен биологичен часовник, който обаче обществото пренебрегва. Мислим си, че можем да контролираме по какъвто начин желаем т.нар. социален часовник – графика на задълженията ни за деня, но дали наистина е така...

Сън и здраве

Между съня и метаболизма има добре установена и доста изследвана от медицината връзка. Предишни изследвания са свързвали по-кратката продължителност на съня със затлъстяването, а някои свързват и прекомерното спане с наднорменото тегло, макар че тази връзка не е съвсем ясно установена, обяснява Джейми Зайцер, професор в Университета „Станфорд”, който изучава циркадния ритъм и съня.

Различните хора имат нужда от различно количество сън. Това е отделен феномен от несъответствието, за което става въпрос по-горе. Тези показатели се установяват като се сравняват данните от средното количество сън през работните и почивните дни.

Други изследвания наблягат на рисковете за здравето, които поемаме, ако сме недоспали – от инциденти до диабет и затлъстяване, свързани с работата на нощни смени, която измества активността през нощните часове. В резултат на това изместване тялото се държи сякаш има нужда от повече енергия и, ако будуваме през нощта, ни се отваря апетита за повече мазни и захарни храни.

Генът ABCC9, който се свързва с необходимото количество сън на всеки човек, също играе роля в метаболизма на енергията или за това колко бързо тялото...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.