zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Маточина: активни съставки и ползи за здравето



Маточина: активни съставки и ползи за здравето

Маточината е еднакво полезна под формата и на чай, екстракт, етерично масло и тинктура.

При стрес, безсъние, херпес - маточината е добро алтернативно средство за лечение.

здраве.bg

Маточината (бот. Melissa officinalis) расте свободно или специално засадена в билковите градини из цял свят и се използва широко не само в народната медицина, но и при производството на лекарства и козметика. Член на семейството на ментата, маточината има цитрусов аромат (оттук и името й на английски lemon balm) и ярки жълти цветчета, привличащи пчелите, а листата й открай време са се използвали за лечение на различни здравословни проблеми.

История на билката маточина

Историята на маточината датира още от преди Средновековието, когато билкарите предписвали смачкани във вино листа от маточина за успокояване на емоциите и на храносмилателната система. Други традиционни приложения на маточината включват успокояване на ужилвания от пчели и ухапвания от насекоми, по-бързо зарастване на раните, лечение на сърдечни проблеми и преодоляване на безсънието.

Активни съставки

Летливите масла в листата на маточината съдържат множество растителни химикали - фитохимикали. Монотерпените и сесквитерпените, които придават на растението приятния му аромат, също играят важна роля за облекчаването на тревожността и намаляването на газовете. Освен това маточината съдържа танини, които допринасят за антивирусните му способности, и евгенол, който е антибактериален, антиспазматичен и местен анестетик.

Лечение на херпес

Няколко изследвания са открили, че маточината помага за лечението на херпес на устните, особено ако започне да се прилага през първите 72 часа от появата му. Колкото по-висока е концентрацията на маточината в маслото ли мехлема, толкова по-ефективно изглежда е лечението, сочат проучвания на университетите на Мичиган и Мериленд. Можем да си приготвим лекарство срещу херпес и сами като накиснем 2 до 4 ч.л. листа от маточина в чаша гореща вода за около 15 минути и след това нанесем охладената течност директно върху херпеса на устните с помощта на памучно топче.

Мехлемът от маточина може да се използва и за лечение на генитален херпес. Маточината...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.