zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да изберем домашен лек за миришещите крака



Да изберем домашен лек за миришещите крака

Неприятната миризма на краката не се дължи на потта и не е непременно резултат от лоша хигиена.

2 май 2012, здраве.bg

... след това – 2 пъти на седмица.

Бял оцет

Оцетът е натурален дезинфектант. Той може да дезодорира краката като убие бактериите и дезинфектира ходилата.

Всичко, което трябва да направим, е да добавим малко оцет към кофа с топла вода и да потопим краката си за няколко минути. Съотношението оцет:вода трябва да е 1:2. С оцетът обаче трябва да се внимава, защото може да щипе болезнено, ако имаме някакви порязвания по стъпалата.

Лимонена вана за крака

Лимоните са киселинен плод, затова помагат за ограничаването на бактериите, а приятният аромат допълнително помага за замаскирането на миришещите крака. Добавяме няколко лъжици лимонов сок в топла вода и потапяме краката си за няколко минути. Точно както и при оцета, използването на лимон трябва да се избягва, ако имаме порязвания по стъпалата.

Масло от чаено дърво

Ако имаме ранички или ожулвания по краката, най-добрият домашен лек срещу миризмата е маслото от чаено дърво. То често се използва в народната медицина при лечение на инфекции. Маслото ограничава бактериите и гъбичките и им пречи да се размножават по краката.

Всеки път преди да си обуем обувките и след като ги свалим, трябва да втриваме по няколко капки масло от чаено дърво върху стъпалата. Маслото има и приятен аромат, който действа като натурален дезодорант.

Бебешка пудра

Всеки вид бебешка пудра ще помогне да поддържаме краката сухи и да ги предпазим от изпотяване. Всичко необходимо е да втрием малко пудра в стъпалата преди да обуем обувките си. За всеки случай можем да използваме и ароматизирана пудра.

Лавандулово масло

Лавандуловото масло може да се използва като алтернатива за успокояване и дезодориране на краката. То има антисептични и антибактериални свойства. Всяка вечер преди да си легнем можем да втриваме по няколко капки лавандулово масло в кожата на ходилата и да ги масажираме. Ароматът на лавандула е приятен и успокояващ.

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.