zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как кофеинът стимулира мозъка



Как кофеинът стимулира мозъка

Кофеинът може да направи с нас истински чудеса – ако сме улучили правилната доза.

26 април 2012, здраве.bg

Кофеинът е противоречива съставка на напитките, поне що се отнася до това какви ползи и вреди носи за здравето ни. И все пак - ако сте като 80% от хората, значи редовно пиете кафе, чай или някаква безалкохолна, често газирана, напитка, която съдържа кофеин.

Въпреки че някои хора обвиняват именно кофеина за „разтърсващия ефект”, който той оказва понякога, всичко и в този случай е въпрос на мярка, и то индивидуална. Иначе сутрешната чаша кафе може да направи и с най-уморения и недоспал човек истинска магия.

Химията зад кофеина

Аденозинът е химикал в мозъка, който принадлежи на групата, наречена „ксантини”. Това естествено синтезирано в тялото ни вещество се свързва с рецепторите в мозъка и предизвиква чувство на сънливост като забавя активността на нервните клетки. Кофеинът, който също е от групата на ксантините, прилича на аденозина по това, че също „изиграва” нервните клетки в мозъка и се свързва с аденозиновите рецептори.

Кофеинът заема рецепторите, към които иначе аденозинът би се прикрепил, но, за разлика от него, кофеинът не забавя активността на клетките, а напротив – тяхната дейност се ускорява, а кръвоносните съдове в мозъка се стесняват. В отговор на това, мозъкът произвежда хормон, наречен адреналин, който и пряко действие, повишаващо способността ни да внимаваме и да се концентрираме.

Ползата от кофеина

Главната потенциална полза от стимулиращия ефект на кофеина върху мозъка е, че помага за подобряването на интелектуалната дейност, когато се чувствате отегчени или уморени. Това е особено полезно, ако се опитвате да учите цяла нощ за изпит или се нуждаете от подкрепление, за да издържите нощната смяна на работа. Най-силните ефекти обаче обикновено отминават в рамките на шест часа.

Клопката на кофеина

Пиенето на кофеин може да предизвика чувство за стрес, защото аденозинът, който блокира, помага за усещането за спокойствие. Адреналинът, който мозъкът освобождава, също може да доведе до нежелани странични ефекти като...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.