zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Докъде може да стигне ревността



Докъде може да стигне ревността

Най-вече да застраши собственото ни здраве, твърдят психолозите.

здраве.bg

... В резултат на това силно страда имунната система, могат да се “отключат” редица неочаквани заболявания.

Мъжете, дебелеещи не с дни, а с часове, също не подозират, че са станали жертва именно на ревността - продължителното усещане за безпокойство се отразява на дейността на мозъчния център, регулиращ апетита.

Често ревността е отражение на липсата на вътрешното равновесие у човека и неговия маниер на реакция към външни дразнители. Съществуват лесно управляеми ситуации - например ако единият от партньорите е привлекателен, то другият трябва да е твърде уравновесен, за да не изпитва състояние на дискомфорт. В противен случай той ще драматизира ситуацията и ще страда заради поведението на партньора си. Проблемът се състои в това, че обикновено този, който провокира ревността, често изпитва благодарност за подобна реакция на партньора.

Интересно е, че и самите ревнивци изневеряват доста често. Психолозите определят това като проективна ревност. Ревнивецът често не вижда своите недостатъци, а забелязва само слабостите в характера на партньора си. Това е характерно особено за донжуановците, които мерят по себе си, и се страхуват от изневярата, защото самите те изневеряват.

Няма нищо лошо, но в леката ревност, твърдят специалистите. Ако обаче се премине границата, ситуацията излиза извън контрол. Ревнивецът става жертва на силни разрушителни емоции и е най-добре да се обърне към психотерапевт.
На въпроса “откъде се ражда ревността?”, учените отговарят ”от страха да изгубиш любимия или начина на живот, който харесваш”.

Ревността се отличава от завистта, възникваща от желанието да притежаваш черти, свойствени на него или нея, които привличат вниманието на любимия човек. За да се избегне излишната ревност, учените съветват да не се разпитва партньора за подробности от предишния му живот. Не трябва да се обръща внимание и на предизвикателното поведение на партньора, защото именно то едва ли ще доведе до изневяра.

Ако все пак партньорът...

 
 
Още по темите:
любопитно    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.