zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Докъде може да стигне ревността



Докъде може да стигне ревността

Най-вече да застраши собственото ни здраве, твърдят психолозите.

здраве.bg

Ревността нанася силен удар на организма, уверени са учените. Ревнивците страдат от главоболие и болки в стомаха, понякога от безсъние и безпокойство. Според скалата на стреса ревността се равнява на внезапен удар, от който спира сърцето. Мъжете, които бързо повишават теглото си, също не подозират, че са жертва на собствената си ревност.

Според данните от италианско изследване съществуват 5 вида ревност: депресивна, маниакална, параноична, страх от развод и хипертрофирана.

Оказва се, че ревността не минава безпроблемно за организма на човека. Ревнивците страдат от силни болки в стомаха, главоболие, имат проблеми с храносмилането и червата, дори имат моменти на помътняване на разсъдъка. Хората, подложени на силни пристъпи на ревност, казано на разговорен език “си губят ума” и в някои случаи са дори способни на убийство.

Професор Карло Симонели от катедрата по психология и психопатология на сексуалното развитие в университета Сапиенца в Рим подчертава, че тези крайни прояви на ревност се случват доста често.

Немски учени от град Котбус смятат, че ревността може да е основна причина за безсъние. Те са проучили няколко хиляди доброволци, страдащи от безсъние, и твърдят, че 90% от възрастното население в Германия страда от ревност.

В случаите, когато ревността стане патология, тя придобива биохимична основа. Според най-новото изследване в областта, осъществено от невропсихиатрите в университета в Пиза, при появата на натрапчивото състояние, свързано със страха да не бъдеш излъган, се наблюдава спадане на нивото на серотонин, хормонът, създаващ усещането за щастие.

Лекарите също определят, че силното избухване на ревността при мъжете, например при изневяра от страна на жените им, се класифицира като силен удар. Често мъжете, а макар и по-рядко и жените имат усещането за свиване на сърцето и даже за пълно вцепенение.

От ревността не може да се избяга. При настъпващия шок организмът трябва да се намеси – включва се противошоковият механизъм....

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.