zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да забавим стареенето с упражнения



Да забавим стареенето с упражнения

С упражнения за сила и издръжливост можем да облекчим дори състояния като ревматоидния артрит и остеоартрита.

29 февруари 2012, здраве.bg

Стареенето може и да е обективен процес, но това не означава, че скоростта му е даденост от природата. Физическите упражнения са едно от средствата, които ще ни помогнат да забавим стареенето и появата на различните хронични болежки.

Нека си представим, че можем да изглеждаме с 20 години по-млади през златните си години. Възможно ли е? Изисква се нещо повече от продукти за кожата с анти-ейджинг свойства, за да го постигнем. Трябва също така редовно да правим упражнения, да спазваме здравословна диета и да имаме по-добро становище по отношение на живота си.

Ако тренираме всеки ден, не само ще живеем по-дълго, но и ще сме по-здрави и способни да се радваме на живота по-пълноценно. Освен че ще отслабнем и запазим добра фигура, упражненията ще ни помогнат да понижим и кръвното си налягане, да изградим издръжливост и сила и да забавим сърдечния ритъм.

Защо да упражняваме силата и издръжливостта си

Без значение на възрастта, повишените сила и издръжливост ни позволяват да се занимаваме с повече физически дейности, които ни доставят удоволствие. С напредването на годините трябва да тренираме още по-усилено, за да останем във форма. И все пак с времето можем да увеличим способностите си и да подобрим баланса, стойката, силата и гъвкавостта си.

Какво всъщност представлява издръжливостта? Това е способността ни да извършваме физически дейности за определен период от време. За целта е необходимо да изградим и мускулна сила и сърдечносъдова издръжливост. С мускулната сила ще сме способни да извършваме дейности, които изискват повтарящи се мускулни контракции. Можем да изградим тази способност като правим повече повторения на всяко упражнение – повече лицеви опори, повече изкачени стъпала или каквото друго предпочитаме да правим.

Сърдечносъдовата издръжливост подобрява работата на сърцето, кръвоносната система и белите дробове. Това се постига с помощта на упражнения, използващи големите телесни...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.