zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Киселини в стомаха: кои храни да избягваме



Киселини в стомаха: кои храни да избягваме

Някои подправки, плодове и напитки също могат да предизвикат киселини.

27 февруари 2012, здраве.bg

... кофеин храни като шоколад, тирамису и различните енергийни блокчета също могат да предизвикат киселини, както и напитките като кафе, чай, газирано, енергийни напитки и горещ шоколад. Хората, които нямат проблем с умереното количество кофеин, е добре да избягват поне напитките с най-високото му съдържание – еспресо и енергийни напитки.

Мазни храни

Ограничаването или избягването на мазните храни може да помогне да намалим честотата и тежкия характер на киселините в стомаха. Отслабването, твърдят специалистите, също помага. Тъй като консумацията на мазни храни често се свързва с лошо поддържане на теглото, избягването им ще ни осигури повече от една ползи.

Мазните и пържените храни като червено месо, чипс, бекон, наденици, пълномаслени млечни продукти, маслото и яйчните жълтъци могат да предизвикат киселини в стомаха.

Рафинирани въглехидрати

Рафинираните въглехидрати като обогатените тестени изделия, пастата, снаксовете и трапезната захар също могат да доведат до храносмилателни проблеми, включително киселини.

Храните с висок гликемичен индекс влияят негативно върху нивото на кръвната захар. Затова експертите препоръчват да ограничим рафинираните въглехидрати и да ги заменим с храни с нисък гликемичен индекс – например пълнозърнестите продукти.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.