zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да помогнем на препълнения си стомах



Как да помогнем на препълнения си стомах

16 февруари 2012, здраве.bg

Най-често преяждането настъпва когато се храним прекалено бързо или казано по друг начин – преди мозъкът ни да е подал сигнал за производството на хормоните, които съпътстват засищането на глада. След преяждане се чувстваме мудни и уморени, в зависимост от количеството и вида на храната. За да облекчите дискомфортът след хранене, изпробвайте някои от изброените по-долу прости, но ефективни съвети.

Хранете се бавно

Преяждането настъпва когато в храносмилателната ни система настъпи повече храна, отколкото е нормално. Докато се храним, тялото ни отделя хормони, които носят информация на мозъка, че сме сити. Такива хормони са лептин, холецистокинин, подобни на глюкагона пептиди 1 и 2. Рецептори в стомаха също съобщават на мозъка, когато стомахът започне да се изпълва. Нужно е време, за да могат тези химически вещества да достигнат до мозъка, понякога повече от времето, за което пълним стомаха си. Затова вместо постепенно да се засищаме с храненето, изведнъж осъзнаваме, че сме преяли.

Правете упражнения

С повишаването на интензивността на метаболизма ще изгаряте повече калории, а храната ще се смели по-бързо. Изпълнението на умерени натоварвания ускорява сърдената дейност и подпомага изгарянето на калории. Ако искате да забързате метаболизма си, можете например да тренирате на велоергометър или степер, докато гледате телевизия.

Изпийте антиациден препарат

Дори и да ви се струва неправилно да добавите още течности в стомаха си, изпиването на малко сода бикарбонат или газирана напитка ще предизвика оригване. По този начин се отделят излишните газове от стомаха. Дори и да не се разделите напълно с дискомфорта, със сигурност ще намалите напрежението.

Не лягайте веднага

От серотонина във въглехидратите е възможно да ви се доспи и да ви се прииска да си легнете, след като сте напълнили стомаха си. Но храносмилането...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.