zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Захарта е отрова – също като цигарите и алкохола!Захарта е отрова – също като цигарите и алкохола!

7 февруари 2012, здраве.bg

Захарта е отрова и нейната продажба трябва да се контролира и облага с налози също така както е с цигарите и алкохола, смятат американски учени. Според техните изчисления не по-малко от 35 милиона смъртни случая годишно се дължат пряко и на негативното действие на захарта.

Според публикацията „Токсичната истина за захарта” в списание Nature сладкото изкушение провокира появата на болести като затлъстяване, рак, различни сърдечносъдови състояния и заболявания на черния дроб, изменя метаболизма, води до високо кръвно, дестабилизира нивата на хормоните.

Американските учени отиват още по-далеч като изказват мнение, че проблемите, свързани със затлъстяването и в световен мащаб са вече по-глобални от тези, провокирани от недостига на храна.

Захар се съдържа в почти всичко, което ядем. Също както алкохолът, тя е достъпна, токсична и по същия начин както спиртните напитки и цигарите човек е склонен да я употребява без да усеща, че непрестанно прекрачва разумните граници.

По думите на експерта по затлъстяване и ръководител на научния екип проф. Робърт Лустиг, моментът, когато е трябвало да се обяснява на децата за ползата от здравословната диета, физическите упражнения и вредата от захарта вече е пропуснат. Според него единствената мярка, която би свършила работа, е въвеждането на строги данъци и ограничаване на продажбите.

Той и неговите колеги са на мнение, че на държавно ниво страните трябва да въведат акцизи подобно на тези върху алкохола и цигарите, така че цените на сладките безалкохолни и газирани напитки да се удвоят, а същевременно да се забрани продажбата им на хора под 18 години.

По изнесени от американските специалисти данни за последните 50 години употребата...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.