zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни, които помагат срещу токсинитеХрани, които помагат срещу токсините

Някои хранителните вещества са особено ефективни като предпазват клетките и пречистват тялото от токсини.

7 февруари 2012, здраве.bg

Отделянето и изхвърлянето на токсините от тялото или т.нар. детоксификация е естествен процес, при който организмът премахва отровните вещества – токсините от органите ни. Но, ако тези вредни вещества са се натрупали в твърде голямо количество, ще имаме нужда от някои допълнителни вещества, които да подпомогнат процеса на прочистване. И, ако не желаем да приемаме хранителни добавки с тази цел, то някои храни също могат да помогнат за детоксификацията по естествен начин.

Ябълки

Всички знаем, че ябълките са богати на много важни хранителни вещества, минерали и витамини – а голяма част от тях участват като катализатори в процеса на детоксификация. Освен това ябълките съдържат много антиоксиданти - терпеноиди и флавоноиди, които помагат за поддържане на нормалната структура на клетките и за прочистването им от токсичните елементи. Съдържанието на фибри в ябълките помага и за пречистването на стомашно-чревния тракт, особено на дебелото черво.

Боровинки

Боровинките съдържат изобилие от антиоксиданти - антоцианидини, както и елагична киселина, които помагат за детоксификацията. Тези съставки предпазват и от клетъчна увред, като същевременно доставят на организма важни витамини и минерали.

Цитрусови плодове

Разбира се, няма как да забравим за семейството на цитрусите, които са особено популярни с детоксикиращите си свойства. Лимони, портокали, грейпфрути, лайм, тази група плодове е страхотен източник на антиоксиданти, които помагат за предпазването от увреждане на клетките, като едновременно с това възстановяват и нормалния баланс на полезните бактерии в червата.

Зелени зеленчуци

Много хора мразят дори мисълта за зелените зеленчуци, особено ако трябва да ги ядат сурови. Но може би ще си променим мнението, ако знаем, че тези зеленчуци са изобилен...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    aлтернативи    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.