zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни, които помагат срещу токсините



Храни, които помагат срещу токсините

Някои хранителните вещества са особено ефективни като предпазват клетките и пречистват тялото от токсини.

7 февруари 2012, здраве.bg

... източник на важни хранителни вещества, които помагат в процеса на изхвърляне на токсините от организма.

Сред тях са диетичните фибри, витамин А и витамин С, калций, желязо, бета-каротин. Тези хранителни вещества се разграждат в тялото до по-малки градивни елементи, наречени сулфурофани, и действат като катализатори при прочистването на организма от токсини.

Кафяв ориз

Макар с по-различен вкус от „нормалния” бял ориз, кафявият се счита за по-здравословен, защото съдържа много хранителни вещества, които не се намират или са в минимални количества в белия ориз. Сред тях са витамините В3 и В6, мастни киселини и диетични фибри. Тези вещества стимулират детоксификацията и предпазват клетките на тялото от увреда.

Чесън

Може и да не обичаме особено чесъна заради неприятната миризма, която оставя в устата, но няма как да пренебрегнем свойствата му да пречиства организма от токсини, да не споменаваме и качествата му като алтернативно лечебно средство. Чесънът съдържа много антиоксиданти, които, освен че подпомагат изхвърлянето на токсините, допринасят и за ограничаването на риска от сърдечносъдови заболявания и бактериални инфекции.

Куркума

Обикновено използваме куркумата, за да променим цвета, аромата и вкуса на ястията, които приготвяме. Но тази подправка прави и повече – нейните съставки стимулират процеса на детоксификация в черния дроб. Това прочиства тялото от вредните и нежелани нечистотии, които поглъщаме ежедневно (от цигарения дим, замърсения въздух и какво ли още не).

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.