zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чесънът е от полза против настинка и грип



Чесънът е от полза против настинка и грип

здраве.bg

Зрелият чесън, независимо дали в натурално състояние или под формата на хранителна добавка, съдържаща екстракт от него, е полезен при настинка и грип, защото намалява изявата на симптомите и съкращава дните на заболяване с до 60%.

Това показват резултатите от изследване, проведено в Университета на щата Флорида. Според тях редовната употреба на зрял чесън в умерено количество, както и на хранителна добавка, съдържаща като основно вещество екстракт от такъв чесън, отслабват с 21% проявата на симптомите на настинка и грип. Същевременно дните, които човек се чувства неработоспособен намаляват с над 60%.

„Употребата на чесън в умерени количества, но редовно – най-добре над 3 месеца, засилват имунитета на клетъчно ниво, с което може да се обяснят и отслабването на симптомите и съкращаването на времето на заболяването”, твърдят американските специалисти, цитирани от изданието Clinical Nutrition.

В зрелия чесън се съдържат няколко вещества, подсилващи имунната система – лектини, фруктоолигозахариди, апигенин и вид аргинин.

Настинките са най-разпространеното заболяване в по-голямата част от света. Според статистиката всеки човек страда от някакъв вид настинка средно 2 до 4 пъти в годината. При децата тази бройка е значително по-голяма и достига до 12. по изчисления института „Кохрейн” само в САЩ отсъствията от работа заради настинка и грип за една година костват на икономиката 20 милиарда долара. Същевременно, за да се лекуват, хората там харчат на годишна база 2,9 милиарда долара за лекарства без рецепта и 400 милиона за лекарства, изписани им заради възникнали усложнения в резултат на грип или настинка.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.