zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чесънът е от полза против настинка и грип



Чесънът е от полза против настинка и грип

здраве.bg

Зрелият чесън, независимо дали в натурално състояние или под формата на хранителна добавка, съдържаща екстракт от него, е полезен при настинка и грип, защото намалява изявата на симптомите и съкращава дните на заболяване с до 60%.

Това показват резултатите от изследване, проведено в Университета на щата Флорида. Според тях редовната употреба на зрял чесън в умерено количество, както и на хранителна добавка, съдържаща като основно вещество екстракт от такъв чесън, отслабват с 21% проявата на симптомите на настинка и грип. Същевременно дните, които човек се чувства неработоспособен намаляват с над 60%.

„Употребата на чесън в умерени количества, но редовно – най-добре над 3 месеца, засилват имунитета на клетъчно ниво, с което може да се обяснят и отслабването на симптомите и съкращаването на времето на заболяването”, твърдят американските специалисти, цитирани от изданието Clinical Nutrition.

В зрелия чесън се съдържат няколко вещества, подсилващи имунната система – лектини, фруктоолигозахариди, апигенин и вид аргинин.

Настинките са най-разпространеното заболяване в по-голямата част от света. Според статистиката всеки човек страда от някакъв вид настинка средно 2 до 4 пъти в годината. При децата тази бройка е значително по-голяма и достига до 12. по изчисления института „Кохрейн” само в САЩ отсъствията от работа заради настинка и грип за една година костват на икономиката 20 милиарда долара. Същевременно, за да се лекуват, хората там харчат на годишна база 2,9 милиарда долара за лекарства без рецепта и 400 милиона за лекарства, изписани им заради възникнали усложнения в резултат на грип или настинка.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.