zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Започва продажбата на лекарства онлайн



Започва продажбата на лекарства онлайн

Новият режим засяга само лекарствата без рецепта.

5 януари 2012, здраве.bg

Онлайн продажбата на лекарства вече става факт и у нас. С промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), които са публикувани в днешния брой на Държавен вестник, съществуващи аптеки и дрогерии ще имат право – при допълнителна регистрация - да продават през интернет лекарства без рецепта.

Промяната не засяга медикаментите, които по закон се отпускат само по лекарско предписание. Тяхната продажба остава разрешена само в съществуващите аптеки.

Право да продават лекарства онлайн могат да получат само реално съществуващи аптеки и дрогерии - след съответни допълнителни стъпки: допълнителна регистрация на новата дейност и създаване на специален интернет сайт. В самият сайт задължително трябва да са посочени наименованието на юридическото лице, неговото седалище и адрес на управление както и адресът на самата аптека или дрогерия, номерът на разрешителното и трите имена на собственика.

В повечето държави от Европейския съюз онлайн продажбата на лекарства е разрешена, като на повечето места отново става дума само за медикаментите без рецепта. Тези по лекарско предписание също са разрешени за онлайн продажба в доста по-малко европейски страни, например Швейцария и Холандия.

Положителният опит е, че онлайн аптеките по правило поддържат по-ниски цени – нещо, което у нас е водещ принцип при избора на аптека от пациентите. Освен това възможността да се поръчват през интернет част от лекарствата е добро решение за малките населени места, в които няма аптека или дрогерия.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.