zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болното гърло: да го топлим или да го охлаждаме?



Болното гърло: да го топлим или да го охлаждаме?

здраве.bg

Още от деца сме запомнили: ако ни боли гърлото, имаме нужда от шал и топло мляко. Но така е според нашата народна медицина. На други места е точно обратното – лекуват болното гърло със студено.

Кой е прав и кой – не. Ето по няколко аргумента в полза на едното и другото схващане:

5 аргумента за студеното

• Действа като натурална анестезия
Студеното намалява усещането за болка – това е основния му ефект и той се проявява много бързо. Охлаждането на раздразненото гърло със студена напитка или сладолед наистина действа като анестезия – намалява чувствителността на лигавиците и с това болката спада.

• Намалява отоците
Студеното свива кръвоносните съдове и така намалява отоците на тъканите, които ни пречат да преглъщаме и говорим нормално.

• Затруднява размножаването на бактериите
Бактериите се развиват и размножават по-бавно на ниска температура. Затова студеното спира развитието на възпалителния процес в гърлото. При употребата на топли напитки е обратното – болестотворните бактерии се размножават по-бързо, настинката се задълбочава и нараства опасността от усложнения.

• Сладоледът е калоричен и се преглъща лесно
Възпаленото гърло е раздразнено и на практика не можем да преглъщаме нормално никаква храна. Сладоледът е изключение. Кремообразната му структура не дразни гърлото, а съдържащите се в него белтъчини и въглехидрати ни зареждат със сили.

• Студеният компрес всъщност загрява
Макар да звучи абсурдно на пръв поглед, хладният влажен компрес засилва притокът на топлина към гърлото. Особено ако сложим върху него дебела вълнена тъкан – най-лесно шал.

5 аргумента за топлото

• Подобрява общото състояние
Когато ни е топло, се повишава настроението ни. А хладните течности или храна напротив – засилват симптомите на болното ни гърло и покачват температурата. Появява се усещане за слабост и сънливост.

• Намалява...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.