zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Носталгията по празниците



Носталгията по празниците

Когато наближат празниците, си спомняме миналото и оценяваме по-добре връзките с близки и приятели.

16 декември 2011, здраве.bg

... те за нас.

Носталгията може да ни помогне да се справим със самотата като стимулира чувство за социална подкрепа, което идва от осъзнаването на факта, че всички сме нечии дъщери или синове, майки или бащи, сестри или братя. Носталгичните спомени могат да помогнат на всеки, който е далеч от дома, или на някой, който скърби заради смъртта на член от семейството си, като му напомнят, че връзката, която имаме с хората, които обичаме, е жива и след физическата раздяла.

Помним ли нещата точно каквито са били и има ли това значение

Не винаги помним сложните детайли от ситуациите преди дълги години, но всички си спомняме емоциите, които сме изпитали тогава. Силните чувства остават с нас във времето, въпреки замъглените спомени за детайлите. И всъщност тези емоции са това, което има значение.

Коледната музика

Музиката особено лесно поражда емоции. Носталгичните текстове на коледните песни увличат слушателя в едно замечтано състояние и улавят сладко-киселото чувство от невъзвратимостта на миналото. Някои песни описват щастливи моменти, други ни напомнят за загуба. Но носталгията може да превърне чувството за загуба в позитивно оценяване на това колко сме се радвали, колко много сме преживели и, най-важното, колко сме обичали и сме били обичани.

Независимо дали емоционалната нотка на една песен е весела или тъжна, носталгичният текст може да ни увлече в един дълбок размисъл за това кои сме били някога и как сме се превърнали в човекът, който сме днес. Независимо дали сме религиозни или не, коледната музика, свързвайки ни с една всенародна традиция, може да възобнови чувството ни за принадлежност към нещо по-велико от нас самите. Като ни напомня за събития, обичаи, вярвания или ритуали, коледната музика ни помага да почувстваме свързаност с другите хора, дори в моментите, когато сме стресирани или самотни - особено болезнено усещане по празниците.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.