zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Носталгията по празниците



Носталгията по празниците

Когато наближат празниците, си спомняме миналото и оценяваме по-добре връзките с близки и приятели.

16 декември 2011, здраве.bg

Въздишате ли с носталгия по миналото, когато пак сте празнували Коледа и сте посрещали Нова година? Но пък това, в крайна сметка, е сезонът на отдаването на спомените. Затова, ако се чувствате носталгично настроени за доброто старо време и старомодните коледни традиции, не сте само вие. Но дали тази носталгия е полезна?

Гледките и звуците на празника могат да събудят спомени и взаимоотношения. Събиранията със семейството и приятелите ни напомнят за специалните моменти в миналото. Често спомените са за време, когато всичко е било по-лесно, и носят чувството за сигурност от детството или безгрижието на младостта, когато грижите и тревогите са били далеч по-малко.

Най-често коледните празници ни напомнят за хората с важна роля в живота ни, и за нещата, които сме правили заедно. Това е една от причините тези, които са далеч от вкъщи, да изпитват особено силна носталгия и да пътуват дори хиляди километри, за да бъдат със семейството и приятелите си.

И така, полезна ли е коледната носталгия

Носталгичните спомени помагат на човека да си изгради чувство за свързаност и приемственост, въпреки постоянните промени, които ни връхлитат с времето. Успокояващо е да осъзнаем колко богат е бил животът ни досега – колко радост, усърдна работа, успехи и вълнения сме преживели.

В трудни моменти споменът за миналото може да ни даде сили като ни припомни как сме преживявали предизвикателствата, загубите, неуспехите, нещастията. Когато сме тъжни или обезкуражени, можем да приповдигнем настроението, ако си напомним, че все още сме човекът, който е бил щастлив, силен и продуктивен в миналото си.

Чувството ни за самоличност е пряко свързано с това как гледаме на себе си във взаимоотношенията си с другите. Едно изследване например е доказало, че носталгията може да заздрави чувството за социална връзка като ни помогне да оценим какво значим за другите, както и какво значат...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.