zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да тонизираме мускулите си



Как да тонизираме мускулите си

Само правилният подход към упражненията гарантира желаните резултати.

здраве.bg

Тонусът на мускулатурата се повишава от уппражненията с вдигане на тежести, но е възможно усилията ви да отидат на вятъра, ако не спазвате някои на практика доста прости правила. Има техники, чрез които да направите тренировките си значително по-ефективни. А ако сте с наднормено тегло, нужно е да потърсите консултация със своя лекар или специалист-диетолог.

Мускулната умора трябва да се дозира

Когато вдигате тежести, е важно мускулите да се натоварват правилно и достатъчно. Подходящата тежест не бива да е нито прекалено лека, нито непосилно тежка. Ще се ориентирате кои са точните килограми за вас, защото само те причиняват умора на мускула при последните няколко повторения, но това усещане може да се преодолее волево.

Не е добре да се опитвате да ускорите резултатите, като използвате толкова големи тежести, че за да ги повдигнете разваляте техниката на цялото упражнение. Ако пък не чувствате умора в мускулите, вероятно тежестите са прекалено малки, следователно и упражненията – неефикасни. Специалистите препоръчват използването на тежести, с които може да се изпълнят 12 до 15 повторения. Така наистина може да се постигне увеличаване на мускулния тонус.

Изпълнявайте правилно упражненията

За да увеличите тонуса на мускулите си, трябва упражненията да се правят точно. В противен случай не се натоварват правилните мускулни групи. Освен това неправилната техника може да доведе до травми и наранявания, които да нарушат графика на упражненията и дори да ги прекъснат, а това неминуемо води до загуба на тонус.

Може да използвате съветите на треньора във фитнеса – той ще може, наблюдавайки ви, да отстранява своевременно всяка неточност в техниката на натоварванията.

Съставните упражнения са за предпочитане

Ако вдигането на тежести ангажира много и големи стави, това ускорява сърдечната дейност и води до изгаряне на повече калории. Т.е....

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.