zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да преборим стреса с музика



Да преборим стреса с музика

фото: sxc.hu

Терапията с музика е уникална процедура.

здраве.bg

Ако се чувствате напрегнати, уморени и изнервени, можете да преборите стреса, като си пуснете любима песен. Ще усетите облекчение почти веднага, защото музиката, когато тя е от предпочитания стил, носи едновременно и релаксиращ, и зареждащ ефект върху тялото, а това, освен изключително приятно, е и здравословно.

Редица изследователи заключават, че ритъмът и вибрациите на музиката са тези, които оказват успокояващия антистрес ефект. Точно затова не е задължително песните, които слушаме, да са лирични, бавни и спокойни – именно бързите, изпълнени с живот и сила парчета оказват енергизиращ ефект върху човешкото тяло.

Ако мелодичните бавни песни успокояват и премахват напрежението, то тези от стилове като хаус, рок, джаз, метъл зареждат със сили за живот и енергия.

Докато човек слуша музика, в тялото му се отделят по-големи количества серотонин, хормон познат още като естествен антидепресант.

В зависимост от търсения върху пациента ефект пък музикалната терапия може да е под формата просто на слушането на музика, но в нея може да е заложено още пеене, свирене, дори писане на музика и текстове.

Този подход е особено ефективен както при стрес, така и при високо кръвно, при проблеми с имунитета, при пренапрежение. При деца, които страдат от аутизъм, също се прилага подобен модел на лечение.

За да има музиката положителен ефект върху човешкото здраве в общ план, най-добре е да се спазват следните няколко съвета:

- ставайте и лягайте с музика – ще имате енергизиран ден и спокойна нощ;

- докато пътувате, слушайте любимите си парчета – така пътуването ще е неусетно, а вие ще достигнете до крайната точка изпълнени с енергия;

- когато готвите и се храните – пуснете си музика, тя щя направи храната да изглежда по-вкусна, ще подобри храносмилането и ще намали риска от преяждане;

- домакинствате или спортувате – на фона на музика тези...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.