zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Слънчогледовите семки - против депресия и стрес



Слънчогледовите семки - против депресия и стрес

30 септември 2011, здраве.bg

Слънчогледовите семки са една натурална супер храна, която, освен че е източник на многобройни ползи за физическото здраве, помага и за поддържането на доброто настроение, което ги превръща в природен антидепресант.

Здравните ползи от консумацията на семки са силно омаловажени, а е препоръчително да включим тази храна към ежедневната си диета, за да се възползваме от забележителните резултати. Такъв тип семки са слънчогледовите. Слънчогледите са сред първите широко култивирани растения - заради разнообразните им приложения като храна, източник на масло и багрилно вещество.

Слънчогледовите семки са особено полезни за здравето и действат като естествен антидепресант, който ще ни помогне да се почувстваме в приповдигнато настроение и да се справим със стреса. Причината за това е, че слънчогледовите семки имат високо съдържание на магнезий, който допринася за цялостното здраве на нервната система, и голямо количество от аминокиселината триптофан, която помага за производството на серотонин – най-важния невротрансмитер, който прави чудеса с настроението и ни предпазва от депресията. С други думи слънчогледовите семки действат на принципа на комерсиалните антидепресанти на таблетки, които повишават нивата на серотонина. Като бонус тези семки са богати и на витамин В6, който помага на тялото да произвежда натурални „антидепресанти”.

Освен споменатите по-горе качества на слънчогледовите семки за подобряване на настроението, ето и още някои от многото им ползи за здравето, които ги превръщат в истинска супер храна:

• Мощен антиоксидант: Слънчогледовите семки са пълни с витамините С и Е, които са естествени антиоксиданти и помагат на тялото да се пребори със свободните радикали.
• Изобилието от магнезий: Магнезият помага за отпускането на мускулите и за предпазването от прекомерна активация на нервите. Тези семена ефективно помагат и за понижаването на мускулните спазми, крампите, раздразненията и др.
• Изобилие от селен: Селенът възстановява клетките...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.