zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рибата спасява от инсулт. Доказано!



Рибата спасява от инсулт. Доказано!

Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, намаляват риска от инсулт.

здраве.bg

Категоричните данни за влиянието на рибата по отношение намаляване риска/омега-3 от инсулт са получени от шведски учени на основата на изследвания, проведени в 15 държави, съобщава Ройтерс. Участие в изследванията са взели почти 400 хиляди души на възраст между 30 и 103 години. Това прави настоящите данни най-представителните в областта.

За да се възползваме от действието на рибата и другите морски дарове по отношение на инсулта е достатъчно да ядем риба 2 пъти седмично. Цялата тайна е в омега-3 ненаситени мастни киселини, които се съдържат в нея в голямо количество.

Освен това положително въздействие имат още витамин D, селенът и някои белтъци, които се съдържат в рибата и другите морски храни. Така рискът от инсулта намалява с 12%.

Най-много омега-3 се съдържат в по-мазните видове риба, например скумрията, сьомгата, рибата тон.

Омега-3 мастни киселини: видове и източници

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.