zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За ползите от шоколадаЗа ползите от шоколада

Шоколадът, оказва се, е от полза, но в определено количество.

Шоколадът може буквално да лекува, но трябва да сме внимателни.

15 юли 2011, здраве.bg

Популярен факт е, че съдържащото се в шоколада какаово масло е в състояние да повиши нивото на холестерола в човешкия организъм, както и да доведе до редица сърдечни проблеми. Ако пък редовно се прекалява с консумацията на шоколад, съществува опасност от напълняване заради съдържащите се в него немалко калории.
В същото време обаче, последните изследвания на група швейцарски учени извеждат доказателства за това, че шоколадът е в състояние да предпази организма от рак и инфаркт.

Голям брой публикации на изследвания разглеждат ролята на шоколада по отношение на различните заболявания както като предизвикващ фактор, така и от гледна точка на лечебните му свойства. Немалко учени разглеждат въпроса за ефекта, който шоколадът оказва по отношение на намаляване на кръвното налягане, по отношение на повишаване на добрия и понижаване на лошия холестерол.

Доказано е, че флавоноидите и стеариновата киселина, които се съдържат в шоколада, ограничават развитието на исхемичната болест на сърцето като в същото време предпазват и от мозъчен инсулт. Съдържащите се в шоколада катехини и феноли предпазват от рак и съвсем скоро бе доказано, че концентрацията им в черния шоколад е 4 пъти по-висока от тази в черния чай.

Именно поради това черният шоколад е идеален лек среща атеросклерозата. При нея се наблюдава натрупване на плаки по стените на артериите, а антиоксидантите в шоколада възпрепятстват този процес и намаляват риска от усложнения.

Здравословната доза шоколад, която учените препоръчват, е 6,7 грама на ден, тъй като както и при всяко друго вкусно изкушение, така и при шоколада съществува риск от прекаляване.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.