zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Грижа за мъжката кожа след бръснене



Грижа за мъжката кожа след бръснене

11 юли 2011, здраве.bg

Във време, в което мъжете стават все по-придирчиви към външния си вид, съществена част от грижите, които полагат за себе си, се съсредоточават върху кожата както на тялото, така и на лицето.

Именно затова често на дневен ред застава въпросът как да се справят с раздразнената кожа след бръснене.

По време на бръсненето, заедно с окосмяването, се премахва и тънък слой от епидермиса. Това не нанася особени поражения на кожата дори и при мъжете, при които се налага често да посягат към самобръсначката, защото тази част бързо се възстановява.

Някои мъже пък още в младите си години решават, че брадата ще бъде неизменна част от визията им. Брадата също има нужда от грижи, но до тяхното прилагане се прибягва далеч по-рядко – става дума за премахване на стърчащите косъмчета и за оформяне на желания контур.

Когато обаче мъжът се бръсне редовно, той трябва да спазва някои правила. Като за начало, преди всяко бръснене космите на лицето се омекотяват с вода или подходящо средство – крем, пяна, гел. Самото премахване на космите става в посоката на растежа им и не бива, докато с едната ръка мъжа използва самобръснача, с другата да дърпа кожата си в обратната посока, защото това е предпоставка за порязвания и раздразнение.

Всяка самобръсначка следва да се използва до момента, до който с едно минаване премахва всички косъмчета. След това тя трябва да се замени с нова.

В действителност, лосионите, които се нанасят след бръснене, допринасят единствено с приятния си аромат. Кожата на лицето, от своя страна, няма никаква нужда от тях. Съдържащият се в тези продукти спирт не е достатъчен, за да предотврати развитието на инфекция.

Ако кожата се зачерви след бръснене, това не е причина за притеснение, а индикация, че е премахнат горният слой на епидермиса, който бързо ще се възстанови.

В същото време, електрическите самобръсначки са препоръчителни за мъжете със светло окосмяване на лицето и тънки косми.

 
добави в:
 
Още по темите:
хигиена    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.