zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Четката и пастата за зъби не са достатъчни!Четката и пастата за зъби не са достатъчни!

Защо най-популярните средства за здравето на зъбите не изчерпват всичко, което можем да направим.

здраве.bg

Четката за зъби си остава най-елементарното, но едновременно с това и най-важното средство за защита на зъбите от налепи. И до днес не е измислило нищо по-ефективно от нея. Затова и препоръките на зъболекарите обикновено са: зъбите трябва се мият поне 2 пъти на ден - най-добре сутрин веднага след ставане и вечер непосредствено преди лягане. Но този “инструмент” все пак не е напълно достатъчен, за да поддържаме зъбите и устата си в най-добро здраве.

Според стоматолозите, ако искате да предпазите своите зъби и венци от бактериите, предизвикващи кариес и различни възпаления, трябва да се използват и други средства освен четка за зъби - например разтвори за изплакване на устата, конци за зъби, четка за почистване на езика, масажна четка за венците, спрей за устна кухина и т.н. Само полагането на комплексни грижи гарантира постигането на най-добри резултати.

Някои от изброените средства не са достатъчно популярни и често хората не ги смята за необходими. Практиката например е доказала ползата от прилагането на средствата за изплакване на устната кухина. В техния състав често влиза триклозан – вещество, което намалява зъбния налеп, екстракт от женшен, който оказва тонизиращо действие, магнезиев аскорбилфосфат, който намалява скоростта на образуване на зъбен камък.

При кръвотечение на венците, стоматит и гингивит е полезно да се използват средства за изплакване, които способстват за спиране на кръвотечението.

При пародонтит и изобщо за профилактика на пародонтозата е подходящо всяко средство, което притежава антибактериални свойства и повишава съпротивителните сили на организма.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хигиена    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.