zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рибено масло - срещу вредните липиди



Рибено масло - срещу вредните липиди

Рибеното масло допринася за понижаване на лошия холестерол.

здраве.bg

Рибеното масло се бори с вредните липиди в кръвта – триглицеридите, които са част от т.нар. лош (LDL) холестерол. Тялото абсорбира мазнини, когато се храни. Когато човек погълне твърде много мазнини, организмът не може да разгради веднага всичките - нужно му е време, за да ги усвои.

Повишените нива на липидите в кръвта се увеличават с приема на мазнини и предизвикват плаки, натрупващи се в артериите – състояние, наричано атеросклероза. Тези плаки прилепват към вътрешната стена на артериите и блокират потока на кръвта като по този начин предизвикват проблеми с кръвообращението. Предпазването от това натрупване на плаки намалява съществено риска от сърдечни заболявания. Основна полза от рибеното масло е именно, че помага на тялото да разложи липидите в кръвта.

Липиди

Липидите са своеобразни прегради от мазнини в животните и растенията. Когато в организма на човека те са твърде много и това стане трайно явление, се налага тяхното ниво да бъде следено – заради опасността от запушване на кръвоносни съдове и нарушената циркулация на кръвта от и към сърцето.

Липидите, известни още като липопротеини, съдържат и добър, и лош холестерол - съответно липопротеини с висока плътност (HDL или добър холестерол) и липопротеини с ниска плътност (LDL или лош холестерол). Добрият холестерол помага за понижаването на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.

Триглицериди

Триглицеридите са на практика вид мастни киселини, които могат да се утаят в потока на кръвта, ако не се бъдат изхвърлени от там. Тялото натрупва триглицериди от храните, които консумираме – от мазнините в месото, млечните продукти, захарта в големи количества и от алкохола, включително виното и бирата.

Нивото на триглицеридите се измерва чрез стандартен кръвен тест. За понижаването на триглицеридите се налага използване на медикаменти – при по-сериозните случаи, или хранителни добавки най-често съдържащи рибено масло.

Рибеното масло понижава нивото на триглицеридите като по този...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.