zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 начина да победим пролетните алергии



5 начина да победим пролетните алергии

здраве.bg

... до нефункционалност – те не ходят на работа, на училище или, ако отидат, са много ниско ефективни. В някои от тези случаи може да се помогне с предписани контролирани лекарства, но в употреба могат да влязат и противоалергичните ваксини.

Имунотерапията при алергии (по-често известна като „противоалергични ваксини”) действа като излага имунната система на малки количества алергени. С времето и с увеличаващите се по-големи дози тялото се научава да не лазпознава алергена като чужд нашественик и си изгражда търпимост към него. Ако нито лекарствата без рецепта, нито тези по лекарско предписание вършат работа, значи може би е време да се пробва с противоалергичните ваксини.

Когато противоалергичните ваксини са създадени (в средата на миналия век), процесът е отнемал години, за да стане напълно ефективен. Но днес вече можете да започнете да си правите ваксини през януари и имате добър шанс симптомите значително да се подобрят, ако не и дори да изчезнат, до цъфването на първите цветя през април.

Натрупването е дори по-агресивен подход. Той отнема повече време в самото начало, но можете да изградите пълна ефективност в рамките на четири до пет седмици. Два пъти седмично трябва да посещавате кабинета на алерголога за няколко часа. Ще получавате една ваксина, след което ще изчаквате известно време и накрая ще получавате втора преди да си тръгнете.

Без значение какъв подход използвате, се цели достигане до нивото на приспособяване към алергените. Организмът следва да си е изградил толерантност и симптомите да са намалели, а алергологът постепенно ще намали честотата на поставяните ваксини. Накрая ще се нуждаете от тях само веднъж на месец, а след няколко години дори ще можете да ги спрете без това да накара алергиите ви да се върнат.

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.