zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 начина да победим пролетните алергии



5 начина да победим пролетните алергии

здраве.bg

... без рецепти лекарства, които се използват за контролиране на сезонните алергии:
- локално действащи назални спрейове, инхалационни кортикостероиди и антихистамини;
- орални антихистамини;
- деконгестанти.

Ако имате лека сезонна алергия, назалните спрейове и инхалатори и оралните антихистамини еднакво ефективно могат да се справят с проблема. Независимо какво сте чули и чели, към антихистамините не се привиква, въпреки че е възможно да изгубят част от ефективността си след няколко месеца.

Ако симптомите не се контролират, обмислете периодично да сменяте лекарството - за да се уверите, че този тип все още ви действа достатъчно. Купете си от вида, върху опаковката на който пише, че е неседативен (освен ако не планирате да го пиете само вечер преди сън).

Специалистите не съветват да се използват продавани без рецепта деконгестанти за алергии, въпреки че много хора го правят. Те са създадени, за да се използват при настинка - в продължение на седем или по-малко дни, докато алергиите продължават седмици наред. Деконгестантите работят като ограничават притока на кръв към носа, което позволява да се диша по-леко. Но назалните деконгестанти трябва да се прилагат само краткосрочно. Ако се използват повече от седмица, може да възникне заболяване, наречено медикаментозен ринит, при което се образува назална конгестия всеки път, когато лекарството бъде спряно.

Оралните деконгестанти също могат да предизвикат странични ефекти, включително покачване на кръвното налягане, нервност и понякога сърцебиене. Ако имате високо кръвно налягане, глаукома или сърдечни заболявания, първо се посъветвайте с лекаря си преди да опитате да се лекувате с деконгестанти.

Контролирайте средата около себе си

Никой не би искал да си стои вкъщи през хубавите слънчеви дни само защото има алергия. Но, ако ще работите навън, обмислете възможността да носите защитна противоалергична маска за лице. В зависимост от това колко са тежки алергиите ви, можете да си купите обикновена...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.