zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Теорията на биоритмите: вярна или не



Теорията на биоритмите: вярна или не

Биоритмите определят в голяма степен и физическото и психическото ни състояние, твърдят привържениците на теорията.

Наука или просто мода е схващането за ролята на биоритмите в живота.

17 май 2011, здраве.bg

Разработена още през 20-те години на миналия век, теорията на биоритмите използва предимно научни методи за измерване на ритмите (циклите), които влияят върху вътрешната функция на тялото и човешкото поведение. Според нея именно те определят до голяма степен физическото, емоционалното и интелектуалното състояние на човек.

Измерват се три вида биоритми:

1. Ритми по-кратки от 20 часа. Пример за това е постоянната пулсация на сърдечния мускул.
2. Циркадни ритми - с продължителност от 20 до 28 часа. Те включват освобождаването на хормони, регулацията на телесната температура и режима сън-бодърстване.
3. Ритми с продължителност по-голяма от 28 часа. Такъв например е менструалния цикъл.

Създатели на теорията за биоритмите са немският хирург д-р Вилхелм Флайс, специалист по уши, нос, гърло, и Херман Свобода, психолог във Виенския университет, които са работели независимо един от друг, но са достигнали до сходни заключения.

Според тяхната класическа теория съществуват 3 основни цикъла: физически, емоционален и интелектуален. Всеки от тях има фиксиран период - съответно 23, 28, 33 дена, който започва в деня на раждане на човека. Във всеки период се повтаря възход на възможностите в съответната сфера, а след това спад, докато се влезе в следващия цикъл със същата структура.

Някои резултати от проучвания и експерименти

Твърди се, че Мерилин Монро и Джуди Гарланд са починали в резултат на свръхдоза именно в „критичните” дни на своя биоритъмен цикъл. Съвпадение? Дали теорията на биоритмите е можело да спаси техния живот и този на мнозина други?

Такива въпроси занимават много хора и медии от близо 50 години, когато публикациите на Джордж Томен популяризират идеята. Към днешна дата са събрани немалък брой експериментални данни от различни страни, сред които най-дейни са Япония, САЩ и Швейцария.

Швейцарските авиолинии например не позволяват на своите пилоти и помощник-пилоти да летят в критичните си дни с друг колега, който според биоритъмната...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.