zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рибеното масло и лекарствата



Рибеното масло и лекарствата

Рибеното масло е от добавките, чиито прием е най-добре да се консултира с лекар.

В едни случаи рибеното масло увеличава ефекта от медикаментите, в други го намалява.

здраве.bg

Комбинираният прием на определени медикаменти с рибено масло може да бъде причина за развитието на някои странични ефекти. Тези лекарствени взаимодействия не са никак редки: Рибеното масло е една от най-продаваните добавки към храната, а медикаментите, чийто прием то повлиява, са многобройни - от лекарства за високо кръвно до противозачатъчни. Ето защо е винаги добре да се консултирате с вашия лекар преди да започнете да приемате и хранителни добавки.

Лекарства, разреждащи кръвта

Варфарин, хепарин, аспирин, клопидогрел, дипиридамол и тиклопидин са медикаменти от групата на антикоагулантите и антиагрегантите. Всички те могат да встъпят във взаимодействие с рибеното масло, като то засилва (потенцира) техния ефект. Комбинацията им ще увеличи времето за съсирване на кръвта и ще повиши риска от кървене. Ето защо съвместният им прием трябва да бъде само под строг лекарски контрол.

Лекарства срещу високо кръвно

Рибеното масло понижава кръвното налягане по естествен път, сочат данни от проучвания. Ако приемате едновременно медикаменти срещу артериална хипертония и рибено масло, кръвното ви налягане може да се понижи повече от необходимото. Симптоми на ниско кръвно налягане са объркване, замаяност, лесна уморяемост, слабост, загуба на съзнание .

Орални контрацептиви

Оралните контрацептиви могат да понижат ползите от рибеното масло, тъй като намаляват благоприятния му ефект върху нивата на триглицериди в кръвта. Ако приемате рибено масло с тази цел, по-добре използвайте друг метод за предпазване от нежелана бременност.

Орлистат

Медикаментът за отслабване орлистат може да възпрепятства усвояването на рибеното масло в храносмилателния тракт. За да избегнете това, приемайте двата продукта поне през 2 часа отстояние един от друг.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    лекарства    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.