zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мъжете са доказано по-лоши



Мъжете са доказано по-лоши

Тестостеронът намалява чувството на съпричастност.

15 април 2011, здраве.bg

Изведени са вече доказателства за това, че по-високата интуитивност на жените ги прави съпричастни към чуждото нещастие, а оттам и по-добри.

Самото схващане за добротата, по отношение на която се отличават двата пола, се радва на популярност от дълги години, но едва в последните месеци то стъпва на научна основа. Група холандски учени провели редица изследвания, доказващи, че хормоналните особености на жените си превръщат в алтруисти и им помагат да съпреживяват по-лесно емоциите на близките си или казано по друг начин, да изпитват емпатия.

За сметка на това, мъжете стъпват на противоположния край на тази линия, тъй като тестостеронът в тялото им блокира тези им възможности.

Според изследователите във всеки човек е генетично заложено да бъде добър, но наличието на тестостерон в по-големи количества, както е при мъжете, не позволява тази човешка особеност да придобие реално изражение. В същото време, преобладаващият естроген при жените действа именно в посока на по-лесното проявяване на емпатия и създава усещането за доброта.

В хода на проучванията били проведени тестове, в които участие взели жени на възраст от 20 до 25 години. В началото им били дадени снимки на лица, като те трябвало да опишат какво излъчва всяко едно лице.

Снимките им били раздадени и втори път, след като обаче жените били приели таблетки с високо съдържание на хормона тестостерон.

След края на опита доказано било, че второто описание при значителна част от дамите било по-трудно – те не разбирали какво се случва с лицата на снимките, тяхната емпатия била понижена.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.