zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

20 въпроси за съня



20 въпроси за съня

Нормалната продължителност на съня за повечето хора е 7-8 часа.

Пожеланието Приятни сънища съвсем не е случайно.

14 април 2011, здраве.bg

... безпокойство.

7. Как да се преборя с безсънието без сънотворни?

От голяма полза ще е една вечерна разходка на чист въздух. Трябва да се проветри добре и стаята. Опитайте да забравите за проблемите и да мислите само за хубави неща. Топлото мляко и айрянът също помагат за добрия сън.

8. Какво ще се случи, ако човек не спи изобщо?

Човек може да издържи 3-4 денонощия без сън. Но след това се стига до сериозни увреждания - може да загуби паметта си, да изпадне в тежко психично състояние, дори да умре. Нормалният сън прие повечето хора продължава средно 8 часа. На по-младите са необходими 10 часа, а на по-възрастните в общия случай са достатъчни и 6.

9. По-добре ли е да се спи сам в леглото?

Да. По-добре е да се спи отделно. Ако жилището ви позволява това, най-добре е всеки да има свое легло, и дори своя спалня. Ако това обаче е невъзможно, леглото трябва да е достатъчно широко.

10. Добре ли е да се спи без дрехи?

Да, добре е, но не винаги. И зависи най-вече от сезона и температурата в спалнята. През лятото може да се спи без дрехи, но през зимата е за предпочитане да се облича пижама – препоръчително от естествена материя. Така тялото ще диша и няма да мръзне.

11. Трябва ли да се спи без възглавница и на твърдо легло?

Не. В общия случай леглото трябва да бъде умерено твърдо, а възглавницата - най-добре ортопедична. Всичко трябва да е от естествени материали. Най-добрите матраци, възглавници и одеяла са от водорасли или пера.

12. Как трябва да бъде разположено леглото?

Прозорците на спалнята на възрастните е най-добре да гледат на изток, а на детската стая - на юг. Леглото не бива да бъде поставено на течение. Главата е желателно да бъде на север.

13. Вярно ли е, че когато човек сънува, мозъкът не си почива?

Така е. Мозъкът работи постоянно, дори когато човек спи. Само през много кратки интервали от нощта, нашият организъм е напълно „отключен“ и мозъкът изпълнява минимално количество...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.