zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Комедиите подобряват здравето



Разведряващите филми имат положителен ефект върху кръвното и депресиите, твърдят специалисти.

24 февруари 2006, здраве.bg

... зимни и пролетни депресии”.
Интересно е, че откритието на американските учени за "лечебни" филми напълно се вписва във вече известния в практиката метод за лечение чрез изкуство.
Част от лекарите се отнасят скептично към терапията чрез "прекрасното", но други смятат, че произведенията на изкуството са мощен инструмент за въздействие върху човека.
“Музиката оказва най-силно въздействие на човека”, твърдят учените от Мериленд, “още в Древен Египет са лекували безсънието със слушане на хорово пеене. Древните елини са лекували радикулит с помощта на звуците на тромпета. Музикотерапията показва значително подобрение при хора с разстроена психика.”
Не по-малко интересно е и лечението с живопис. Ръководството на една от големите лондонски болници е провело експеримент, при който всички болнични стаи, фоайета и коридори са украсени с различни по жанр и стил картини. Проведената след няколко години анкета показва, че живопистта подобрява настроението на 80% от пациентите и ги разтоварва от здравословните проблеми.
В друга английска клиника също са решили да изучат влиянието на живописните платна върху пациентите в онкологичното отделение. Болните, подложени на химиотерапия били разделени на три групи: първата слушала музика по време на процедурите, втората - разглеждала картини, а третата била третирана по стандартния начин.
Лекарите отбелязват подобряването на психологическото състояние на групите, слушащи музика и разглеждащи картини, след редица проведени тестове. При пациентите от "музикалната" група чувството на подтиснатост и страх намаляло с 32%, а при "любителите" на картини - с 18% повече отколкото при третираните по общоприетата процедура.
Този факт се потвърждава и от австралийският лекар Дейвид Еванс от Кралската болница в Аделаида, който е провел редица експеримента с прилагане на изкуството като терапия. Болните, които получавали “лечебна доза" музика и живопис, се нуждаели от по-малка доза обезболяващи препарати. Освен това при тях било установено и понижаване...

 
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.