zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Комедиите подобряват здравето



Разведряващите филми имат положителен ефект върху кръвното и депресиите, твърдят специалисти.

24 февруари 2006, здраве.bg

Американски учени твърдят, че гледането на комедии не е просто почивка, а истински лечебен процес: "Хубавият разведряващ филм носи полза не по-малка от едно занятие по аеробика.”
Лекарите препоръчват при гледането на филма да не се скриват емоциите, да се смеем свободно и високо, за да предизвикаме производството на т.нар. "хормони на щастието", които са способни да повишат нашия имунитет и да ни помогнат да се справим със зимната депресия.
Учените стигат до извода, че комедиите допринасят за здравето толкова, колкото интензивните занимания по аеробика или дори поливитамините.
Кардиолозите отбелязват:
Оказва се, че гледането на комедии е не само приятно прекарване на времето. Специалисти от университета в щата Мериленд са провели изследване, което изяснява, че различните жанрове в киното влияят по различен начин на човека.
В експеримента са взели участие физически здрави млади хора, разпределени в две групи. Никой не пуши и не употребява алкохол по време на експеримента. Забранени са също вземането на витамини и физическите упражниния.
Едната група гледа леки весели комедии като "Ах, тази Мери!", а другата "тежки" екшъни или трилъри например филма на Спилбърг "Спасяването на редник Райън". След прожекциите, на участниците е било измервано кръвното налягане. Всеки 14 от 20 зрители на "натоварващи" филми се е оказал с влошено циркулиране на кръвта.
“Оказва се, че гледането на весели филми подобрява кръвообращението, докато трилърите и подобни по жанр филми го влошават. Така че гледайте комедии, но все пак не зарязвайте спорта”, препоръчват учените.
"Хормон на щастието"
Лекарите-психолози препоръчват на своите пациенти да гледат весели комедии или смешни телевизионни шоу програми и за борба със стреса. При това те настоятелно препоръчват емоциите да бъдат освобождавани: “Когато човек се смее, в организма особено интензивно се изработва ендорфин, "хормон на щастието" - вещество, което повишава имунитета, подобрява настроението и помага в борбата със...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.