zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво да правим с мазолите



Какво да правим с мазолите

здраве.bg

Специалните меки стелки могат да се окажат доста полезни в борбата и профилактиката на мазолите, смятат американски учени от American Academy of Orthopaedic Surgeons.

Мазолите се образуват в резултат на въздействащия натиск на някакъв предмет върху кожата. Благоприятни условия за възникването им на краката например има в случаите, когато костите на ходилото оказват натиск върху обувката или когато се притискат, като между тях се притиска и кожата на ходилото.

Типични места за образуването на мазоли са палецът и кутрето на крака. Освен това често загрубяване на кожата се развива и в долната част на ходилото - на местата с максимален контакт и опора - между стъпалото и пищяла. Макар и по-рядко, меки мазоли могат да се образуват и между пръстите.

Принципите на лечение във всички случаи се основават на намаляване на натиска, оказван върху кожата. Най-лесно това може да се постигне със смяна на обувките. Специалните стелки също могат да са много полезни, но само при точно спазване на указанията за използването им.

При неизлекувани навреме мазоли е възможно и хирургическо отстраняване на тази част от костта, която предизвиква постоянния натиск и образуването на мазола.

 
добави в:
 
Още по темите:
хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.