zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ползите от зеления чай



Ползите от зеления чай

Зеленият чай съдържа значително по-малко кофеин от черния или от кафето.

16 причини, поради които зеленият чай е истинско чудо в чаша.

здраве.bg

... склероза.

Полза №6: Подмладява и предпазва сърцето

Пиенето на зелен чай помага на пациентите да се възстановят след претърпян сърдечен удар. Предварителни изследвания предполагат, че една от активните съставки - епигалокатехин галат (EGCG) ускорява процеса по възстановяването. Пет независими едно от друго изследвания сочат, че зеленият чай понижава риска и от сърдечна недостатъчност, въпреки че експертите все още не могат да обяснят механизма на действие.

Полза №7: Заздравява съдовете

С възрастта артериите имат склонност към втвърдяване. Тази тенденция се засилва при натрупване на плаки по стените им. Когато стените се втвърдят или се запуши цялата артерия възниква сърдечна недостатъчност или удар. Изследване от 2009 г. сочи, че зеленият чай възпрепятства атеросклерозата – втвърдяването и запушването на кръвоносните съдове. Дозата, която се препоръчва с тази цел, е 3-4 чаши зелен чай на ден, а резултатът 26 до 46% понижен риск от атеросклероза. Зеленият чай помага и за поддържането на артериалните пътища чисти, като ограничава холестерола, триглицеридите и кръвните тромби.

Полза №8: Намалява кръвното

Три скорошни големи изследвания доказват, че зеленият чай понижава кръвното налягане. В едното от тях, проведено през 2004 г., е установено, че при хората, които пият редовно зелен чай, е 65% по-малко вероятно да се стигне до поява на хипертония. Препоръчваната доза е 2 чаши на ден.

Полза №9: Предпазва от диабет

Съставките епигалокатехин галат (EGCG) и теафлавините доказано регулират нивата на кръвната захар като повишават активността на инсулина, обмяната на глюкозата и блокират абсорбирането й. Проучване от 2007 г. доказва, че запареният зелен повишава активността на инсулина повече от 15 пъти. Но: добавянето на мляко понижава активността на инсулина с 90%. Резултатите от друго изследване пък сочат, че 6 чаши чай на ден в продължение на 8 седмици понижават нивото на кръвната захар с 15 до 20%. Този ефект се засилва...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.