zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ползите от зеления чай



Ползите от зеления чай

Зеленият чай съдържа значително по-малко кофеин от черния или от кафето.

16 причини, поради които зеленият чай е истинско чудо в чаша.

здраве.bg

... години. Изследователите са установили, че при хората, употребяващи редовно 5 или повече чаши зелен чай на ден, продължителността на живота била средно с 16% по-голяма в сравнение с участниците, които пиели по-малко от една чаша на ден. При хората, които пиели по много зелен чай, сърдечните заболявания се срещали с 25% по-малко.

Полза №4: Предпазва от рак

Необикновените антиракови свойства на зеления чай не се ограничават само до действието на антиоксидантите в него. Изследвания показват, че напитката има способността да ограничава храненето на раковите клетки, с което постепенно може да се стигне и до тяхната смърт, без това действие да се разпростира върху здравите клетки. Научната теория залага на обяснението, че зеленият чай блокира произвеждането на вредните ензими, които действат като катализатори за растежа на раковите клетки. От мозъчни тумори до левкемия, от рак на белите дробове, стомаха, дебелото черво, хранопровода до рак на пикочния мехур, гърдата, яйчниците и простатата – всички изследвания за ефекта на зеления чай върху тези болести дават положителни резултати.

Полза №5: Облекчава стреса и стимулира мозъка

Всички видове чай съдържат специфична съставка - тианин, известна най-вече с това, че стимулира мозъчните алфа вълни и действа успокояващо. Изследване от 2007 г. установява, че 4 чаши чай дневно увеличават способността на мозъка да се концентрира, както и цялостната работоспособност на човека. Друго обширно изследване - от 2009 г. Стига до извода, че хората, които редовно пият зелен чай, се поддават по-трудно на стреса и с до 44% по-рядко проявяват симптоми на депресия.

Списъкът със здравословните ползи от тианина става все по-дълъг с всеки ден и обхваща положителното му въздействие и върху психиката, и върху физиологията на човека. Две изследвания от 2007 г. Правят истински пробив с доказването на факта, че зеленият чай има свойството да регенерира увредените мозъчни клетки и е успешна алтернатива при лечение на множествена...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.